De LimburgCollectie uitgelicht #8: De Schatkamer van Sint Servaas

De LimburgCollectie uitgelicht #8: De Schatkamer van Sint Servaas

De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze LimburgCollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.

Maar wat is er allemaal te vinden in de LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemende instellingen, verenigingen en musea. Deze maand stelt een nieuw CEL-lid zich voor: de Schatkamer van Sint Servaas.

Begonnen in de vierde eeuw

De collectie van de Schatkamer Sint Servaas bestaat eigenlijk al sinds de vierde eeuw: Servatius zelf neemt dan de heilige relieken van zijn voorgangers vanuit Tongeren mee naar Maastricht. De sindsdien steeds uitdijende collectie trekt vanaf de 6e eeuw pelgrims aan. Topstukken zijn het Servatiusschrijn (‘Noodkist), het Borstbeeld van Servaas en de ‘Servatiana’ (objecten die aan Servatius toegeschreven worden).

Een groeiende reliekencollectie

Terwijl de vroegmiddeleeuwse mens de heilige relieken zelf tot de eigenlijke schat rekende, bepaalden de steeds kostbaarder vormgegeven reliekhouders in de loop der tijd meer en meer het beeld van de schatkamer. De groeiende Servaaslegende voegde steeds meer Servaas-gerelateerde objecten toe en ook de steeds groter worden reliekencollectie van andere heiligen zorgde voor enorme stromen pelgrims, aan wie de belangrijkste relieken vanaf de dwerggalerij van de Servaaskerk getoond werden.

De Middeleeuwse schatkamer

Bijzonder is het dat de locatie van de middeleeuwse schatkamer nog steeds als zodanig in gebruik is. Over twee verdiepingen van de meer dan duizend jaar oude dubbelkapel ziet u de middeleeuwse kerncollectie met het Borstbeeld, de Servatiana, de bijzondere ivoor- en textielcollectie en een schat aan liturgische voorwerpen. De Noodkist bevindt zich in het noordelijke transept van de basiliek, die in combinatie met de schatkamer bezocht kan worden. Een kaarsje aansteken bij het graf van Servaas in de sfeervolle crypte mag niet ontbreken!