Voormalig NAVO-hoofdkwartier – Open dagen
29.12.2024 -30.12.2024
Het voormalige NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg is na een jarenlange sanering opengesteld. De NAVO heeft de groeve gebruikt als oorlogs- en oefenhoofdkwartier en het complex viel sinds 1956 onder de Wet op de Staatsgeheimen. Als gevolg van de gestegen spanningen tijdens de Koude Oorlog kreeg het hoofdkwartier in 1963 een permanente bezetting, dag en nacht en zeven dagen per week. Het complex was voor de NAVO een belangrijk communicatiecentrum. De luchtverdediging en de offensieve militaire operaties voor de noordelijke helft van West Duitsland werden er gecoördineerd. Toen de NAVO de groeve in 1992 verliet, was er sprake van een ernstige vervuiling met asbestvezels. Daarna vond er een grondige schoonmaakoperatie plaats waarbij het volledige hoofdkwartier werd ‘gestript’. Wat er overblijft, zijn de indrukwekkende ruïnes van deze ondergrondse wereld. Tijdens een rondleiding maken de bezoekers kennis met dit buitengewone verhaal.
Openstelling Molens
01.12.2024 - 31.12.2024
De Molenstichting Limburg zet zich in om de Limburgse wind- en watermolens voor verval te behoeden, zodat deze als monumenten van bedrijf en techniek behouden blijven. Dit doet zij door de basiskennis over de Limburgse molens actueel te houden, publiciteit en voorlichting over molens te verzorgen en te adviseren over het behoud van molens.
De Molenstichting Limburg bevordert regelmatig onderhoud in samenspraak met eigenaren, instellingen en overheden. Hierbij wordt rekening gehouden met de omgeving van molens, aangezien die van essentieel belang is voor de toekomstige gebruiksmogelijkheden. De stichting reikt ook tweejaarlijks de Limburgse Molenpenning uit aan een persoon of stichting die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de Limburgse molens en molenaars.
De stichting werkt nauw samen met het Gilde van Molenaars afdeling Limburg. Zo organiseren zij jaarlijkse de Limburgse Molendag, waarop vele molens in Limburg gratis te bezoeken zijn en houden ze samen de website limburgsemolens.nl in de lucht.
Meer weten? Kijk ook op
limburgsemolens.nl en op
limburgserfgoednet.nl
In december zijn een aantal Limburgse molens geopend van woensdag tot en met zondag. Een overzicht van de openstelling kunt u hier vinden.
Interieurproject Kastelen
Stichting Limburgse Kastelen stelt zich ten doel om via het project Kasteelinterieurs meer inzicht te krijgen in de omvang en toestand van de Limburgse kasteelinterieurs. Deze doelstelling is uitgemond in een samenwerking met de Monumentenwacht Limburg die gericht is op inspectie van en advisering over kasteelinterieurs.
Deelnemers aan het project krijgen bezoek van de interieurspecialist van Monumentenwacht Limburg, die desgewenst ter plaatse de eerste nuttige informatie en suggesties aan de hand doet. Enige tijd later ontvangt de kasteeleigenaar, net als bij de exterieurinspecties door de Monumentenwacht, een rapport met uitvoerige documentatie en adviezen over de onderzochte bouwdelen.
Het is gebleken dat de inspecties een schat aan informatie opleveren. Bovendien is steeds duidelijker gebleken dat de behoefte aan deskundig advies over een juiste instandhouding van historische interieurs - met waar nodig doorverwijzing naar experts - groot is. En dat door tijdig handelen veel schade kan worden voorkomen of beperkt. Diverse experts op het gebied van historische interieurs, van onder meer de Stichting Restauratie Atelier Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zijn beschikbaar voor aanvullende adviezen.
Voor meer informatie kijk op deze website over het Interieurfonds voor kasteeleigenaren.