Erfgoedmaand: Echt Nep OKTOBER

Sociaal Historisch Centrum voor Limburg & Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap

Maand van de Geschiedenis: Echt Nep een Limburgs Spiegelpaleis

Echt Nep: Een Limburgs Spiegelpaleis


01.10.2024 - 31.10.2024



Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL), het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) en Omroep L1 presenteren tijdens de Maand van de Geschiedenis een intrigerende serie verhalen die de grens tussen feit en fictie verkennen. Ontdek onbekende lagen van de Limburgse geschiedenis met verhalen, rondleidingen en een lezing.

De verhalen verkennen allemaal het thema ‘Echt Nep’, maar verschillen qua onderwerp. Laat je verwonderen op de SHCL website en ontdek onbekende lagen van de Limburgse historie, waarin de grens tussen feit en fictie vaak helemaal niet duidelijk is. Omroep L1 verrijkt deze ervaring met inspirerende tv- en radioreportages gedurende de gehele maand oktober.

Limburgs Museum



Tentoonstellingen Romeinse villa's in Limburg & De Kantharos van Stevensweert

Tentoonstellingen Romeinse villa's in Limburg & De Kantharos van Stevensweert

15.10.2024 – 11.05.2025
29.09.2024 – 02.02.2025

Romeinse Villa’s

Tweeduizend jaar geleden stonden in Limburg honderden Romeinse villa’s, zoals de Romeinen ze zelf noemden: enorme akkerbouwbedrijven die de hele regio voorzagen van graan. Meer dan twintig van deze landgoederen zijn in de afgelopen honderd jaar opgegraven en onderzocht.

Na alle opgravingen die de afgelopen honderd jaar zijn gedaan, zijn de vondsten verspreid geraakt. De belangrijkste archeologische villavondsten zijn nu voor het eerst weer bij elkaar gebracht. Met meer dan tweehonderd archeologische vondsten, 3D-reconstructies en film neemt Romeinse villa’s in Limburg je mee naar dit luxe landleven van tweeduizend jaar geleden.

De Kantharos

Toen in de jaren ’40 een zilveren drinkbeker uit de Maas werd gebaggerd, dacht de vinder een oud wierookvat te hebben gevonden. Hij hechtte er weinig waarde aan en verkocht het object. Later bleek niets minder waar en werd ontdekt dat het ging om een zilveren drinkbeker uit de Romeinse tijd. Het object bleek wel 2000 jaar oud!  

Hoe de drinkbeker in de Romeinse tijd hier terecht is gekomen, weten we niet precies. Wat wel zeker is, is dat de beker toen al enorm kostbaar was. Hij kostte naar schatting ongeveer 10 keer het jaarsalaris van een gewone Romeinse soldaat. De eigenaar moet dus rijk zijn geweest en was mogelijk de eigenaar van een van de grote Romeinse villa’s in Limburg. Maar waarom en hoe is zo’n waardevol object als de kantharos uiteindelijk in de Maas terechtgekomen?

De Kantharos van Stevensweert is t/m 2 februari 2025 te bewonderen in het Limburgs Museum in Venlo.