De LimburgCollectie uitgelicht #7: Fotocollectie Van Rijt

De LimburgCollectie uitgelicht #7: Fotocollectie Van Rijt

De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze LimburgCollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.

Maar wat is er allemaal te vinden in de LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemende instellingen, verenigingen en musea. Deze maand lichten we de fotocollectie Van Rijt uit van het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL) uit Maastricht.

Fotocollectie Van Rijt

Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg digitaliseerde ruim 150 kwetsbare glasplaten gemaakt door priester en amateurfotograaf Johannes Gerardus (Gerrit) van Rijt vanaf de late jaren 1890. De collectie is in zijn totaliteit ingescand, herverpakt in zuurvrije omslagen en dozen en voorzien van een professionele inventarisatie. De collectie bestaat, onder andere, uit opnamen van belangrijke gebeurtenissen in Maastricht, zoals het driedaagse bezoek in 1903 van de jonge koningin Wilhelmina en de onthulling van het standbeeld van Minckelers in 1904. Verder zijn zeldzame opnamen van verdwenen stadsbeelden aangetroffen zoals de wekelijkse groenten- en goederenmarkt te Maastricht en een schaapsherder in de Kommen. Daarnaast bevat de collectie Van Rijt een ruim aantal foto's van personen, families en beroepen. 

Onthulling van het standbeeld voor de natuurkundige Jan Pieter Minckelers (1748-1824), aan het begin van de Boschstraat te Maastricht. Collectie SHCL. Foto: Gerrit van Rijt, zondag juli 1904.

Opname van een onbekende moeder met twee dochtertjes. Collectie SHCL. Foto: Gerrit van Rijt, circa 1910. 

Beeldkatern

In het onlangs verschenen Jaarboek van het SHCL is een beeldkatern gewijd aan deze fotograaf. Dit katern werd samengesteld door historica drs. Ingrid M.H. Evers. In haar inleiding wordt de persoon, zijn carrière als priester en amateurfotograaf uitgebreid aan de orde gesteld. Verder heeft Evers in samenwerking met archivaris Andrea Peeters een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontsluiting van deze unieke collectie.

Meer lezen? Hier kunt u een nieuwsbericht over de fotocollectie vinden. De digitale collectie is te bekijken via deze link. Wilt u vast een voorproefje zien? Dat kan hier