Erfgoedweekend juli 2021

Erfgoedweekend juli 2021

In de maand juli valt er in Limburg veel te ontdekken op het gebied van archeologie. Daarom stond het erfgoedweekend van 10 en 11 juli in het teken van alle bijzondere projecten die hiermee te maken hebben. Hieronder een overzicht van de verschillende projecten die u kunt gaan bekijken. 
 
Archeo Route Limburg

De Archeo Route Limburg is uniek voor Nederland. Dankzij de modernste technieken worden archeologie en archeologische vondsten zichtbaar en bereikbaar voor iedereen. Download je de app en zie een virtuele archeoloog op locatie tot leven komen die een verhaal vertelt over een archeologische vondst. Dit jaar zijn er nieuwe plekken toegevoegd. In totaal zijn er nu 59 locaties te bezoeken. In juni zijn 7 nieuwe routes geopend in Blitterswijck, Ooyen, Broekhuizenvorst, Venlo (actief eind juli), Roermond, Brunssum en Klimmen. 

De opening van de nieuwe Archeo Route Limburg locatie in Blitterswijck.

ArcheoGo

Via het spel ArcheoGo, verbonden aan de Archeo Route Limburg, kun je een voorwerp van elke bezochte locatie op een route verzamelen. ArcheoGo geeft aanvullende informatie over dit voorwerp en houdt bij welke voorwerpen je al in je collectie hebt. 

Zoeken naar de voorburcht van Kasteel de Nijenborgh

Kasteel de Nijenborgh heeft altijd een centrale plek gehad in Weert en haar geschiedenis. Het kasteel is in 1702 verwoest, maar een deel van de muren is net als de entreepoort bewaard gebleven. Vóór het kasteel lag de voorburcht. Het gebouw had zowel een verdedigende als een praktische functie. Zo waren op de voorburcht een slachterij, brouwerij en smederij gevestigd. De archeologen en vrijwilligers hopen daar nog wat van terug te vinden. Dit oude gebied wordt over een tijdje ingericht als stadspark. Maar voordat deze plannen van start gaan, wordt er een groot archeologisch onderzoek uitgevoerd. Inmiddels zijn de eerste vondsten gedaan. Door middel van proefsleuven en proefvlakken willen de onderzoekers inzicht krijgen in de vorm en inrichting van de voorburcht. In juli en augustus kun je live meekijken en het hele proces volgen. je kunt het onderzoek ook via een webcam volgen. 

Bouke Kouters en Fokko Kortlang op het terrein van de voorburcht van kasteel de Nijenborgh. Afbeelding: Jeroen Kuit.

De geheimen van Villa Voerendaal

Decennialang had niemand tijd om de vondsten van Villa Voerendaal verder uit te werken. Totdat de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek twee jaar geleden aangaf dat Villa Voerendaal prioriteit moest krijgen. Sindsdien is er een groot onderzoek in opdracht van het Limburgs Museum en de provincie Limburg bezig. Er zijn inmiddels zo’n 45.000 voorwerpen in de bodem gevonden. Veel voorwerpen worden geconserveerd. Dat betekent dat ze in goede staat behouden worden voor de toekomst. Sommige vondsten worden gerestaureerd. Roest wordt dan verwijderd en het voorwerp wordt aangevuld met nieuwe stukjes, zodat het een museumwaardig object wordt.

Om het verhaal van Villa Voerendaal tot leven te brengen, wordt het publiek betrokken bij de werkzaamheden. Tot 9 januari 2022 kun je de tentoonstelling ‘Villa Voerendaal – Van vondst tot verrassend verhaal’ bezoeken. Je krijgt daar een voorproefje van al het materiaal dat de villa heeft prijsgegeven. Ook kun je op afspraak een rondleiding door het depot krijgen of restauratoren aan het werk zien. Voor scholen is er een breed programma ontwikkeld. De expositie is samengesteld door het Limburgs Museum, die hiermee voor het eerst ‘op locatie’ gaat.

Niels Stoffels aan het werk bij de Vondst in Heerlen. Foto: Bas Quaedvlieg.

Kijk voor meer informatie op www.limburgsmuseum.nl/nl/tentoonstelling/villa-voerendaal. Het volledige artikel in de Limburger lezen? Dat kan hier