De LimburgCollectie uitgelicht #6: De Histo Bistro

De LimburgCollectie uitgelicht #6: De Histo Bistro

De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze LimburgCollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.

Maar wat is er allemaal te vinden in de LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemende instellingen, verenigingen en musea. Deze maand lichten we geen collectiestuk uit, maar een LimburgCollectie project; de Histo Bistro. 

Histo Bistro: eten van vroeger

De Histo Bistro is een samenwerking tussen Koninklijk LGOG, het (Regionaal) Historisch Centrum Limburg en de afdeling Bijzondere Collecties van Universiteitsbibliotheek Maastricht. Tijdens het project promoten deze instellingen, in samenwerking met archieven en musea (zoals het Bonnefanten, het Limburgs Museum en Openluchtmuseum de Locht) hun collecties door te laten zien wat zij in huis hebben op het gebied van historisch eten. Daarbij valt te denken aan presentaties en exposities over oude gerechten en proeverijen. 

De Podcast

In 2020 werd de Histo Bistro Podcast gepresenteerd, omdat het door de coronacrisis niet mogelijk was om fysieke evenementen te organiseren. Het thema van dit eerste seizoen was 'Eten van het land naar je tafel'. In vijf afleveringen werden de luisteraars wegwijs gemaakt in het historische proces van voedselbewerking, -bereiding, en -consumptie. Zo werd de Histo Bistro ook een lust voor het oor!

In mei 2021 startte seizoen 2 van de Histo Bistro Podcast. In dit seizoen wordt de luisteraars een 'Limburgs diner' aangeboden. Men start met historische reisverhalen, leert meer over de ontwikkeling van de menukaart, proeft Limburgse likeuren, eet als hoofdgerecht wild en eindigt met een Limburgs dessert.

 

Een stilleven uit het het Bonnefanten. 

Waar te beluisteren?

De Podcast is via verschillende platforms te beluisteren, zoals Spotify en Anchor. Zoek eenvoudig naar ‘Histo Bistro’. Meer weten over hetgeen dat genoemd wordt in de afleveringen? Dat kan! Zoek daarvoor de Histo Bistro op Facebook. Hier worden blogs geplaatst met achtergrond informatie over de podcastafleveringen, en kunt u meer informatie vinden over historisch eten.