De LimburgCollectie uitgelicht #2: Koninklijk LGOG

De LimburgCollectie uitgelicht #2: Koninklijk LGOG

De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze Limburgcollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.

Maar wat er allemaal te vinden in de LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemende instellingen, verenigingen en musea. Deze maand is Koninklijk LGOG aan de beurt. 

Het LGOG heeft sinds zijn oprichting een grote collectie opgebouwd van historische objecten en publicaties. De meeste collecties zijn als bruikleen te vinden bij diverse Limburgse musea en archieven, zoals het Limburgs Museum, het Bonnefantenmuseum, Centre Céramique en het Historisch Centrum Limburg. In de collectie bevinden zich historische stukken, kunstwerken, archeologische objecten, atlassen, munten en penningen, incunabelen en handschriften, Limburgensia en bronnenmateriaal. Een van de vele collecties wordt bewaard op het Bureau in Maastricht: de Collectie Limburgse Iconografie. Momenteel wordt deze collectie gedigitaliseerd. 

In dit artikel besteden we aandacht aan een collectiestuk uit de collectie van LGOG dat opgeslagen ligt bij het Limburgs Museum: De Dame van Voerendaal. Dit topstuk werd gevonden in 1917, nabij een kalkgroeve in de buurt van Villa Voerendaal. Het gaat hier om een portret van een volwassen vrouw, met een kapsel in de stijl van Sabina, vrouw van keizer Hadrianus (117-138). Het was waarschijnlijk een onderdeel van een grafmonument. Het beeld is zo'n 50 centimeter hoog en gemaakt van Nivelsteiner zandsteen uit het Wormdal. Helaas weet niemand wie deze dame is. 

De dame van Voerendaal spreekt meer dan 100 jaar later nog steeds tot de verbeelding. Kunstenaar Tei van Neerven maakte een kunstwerk geïnspireerd op dit collectiestuk, dat nu te vinden is bij het station in Voerendaal. Van Neerven maakte een opengewerkt silhouet van 3,3 meter hoog en 5 meter lang, en vulde dit met Kunrader steen. Wie de uitnodiging aanging, mocht zijn naam graveren in een van de brokken steen die in de stellage werden geplaatst. Meer dan 100 stenen werden gegraveerd. Via deze link kunt u een video bekijken over de bouw van het beeld. 

Bron: Via Belgica