De Online ontdekkingen van november

De Online ontdekkingen van november

De coronacrisis maakt het moeilijk om uitjes te plannen en plaatsen te bezoeken. Gelukkig is er genoeg online te beleven, en is ook het maken van een wandeling mogelijk. Daarom werd afgelopen week in de Limburger onder het kopje Limburg vertelt een overzicht gegeven van activiteiten die momenteel wel mogelijk zijn. 

Zo zijn er in Sittard en Geleen veel onbekende groene oases te vinden, midden in de stad. De werkgroep 'Geheime tuinen' van de Vereniging Sittards Verleden doet hier onderzoek naar om zo de geschiedenis van de tuinen met de verschillende verhalen eromheen te verbinden. Op de website van de geheime tuinen zijn alle verhalen te lezen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf bezoeken. Download daarvoor de folder met routebeschrijvingen op de website, of ga even langs bij de VVV. Daar kun je tevens een speciaal boekje voor kinderen vinden met daarin opdrachten en een speurtocht. 

Ook Limburgse musea zijn online te verkennen. Het Limburgs museum biedt online een uitgebreide variatie aan bezigheden aan. Zo kan men een virtuele tour door de expositie Tekens van Vrijheid maken, verhalen over historische personen lezen, de Tweede Wereldoorlog in 50 foto's beleven en in de collectie duiken. Ook voor kinderen zijn er een aantal educatieve filmpjes en opdrachten te vinden. Zo kan je je eigen museumles thuis samenstellen! MuseumTV neemt je mee naar een aantal musea in Limburg, en geeft je een kijkje in de prachtige collecties die de provincie rijk is. 

Ook de verhalen over 75 jaar bevrijding blijven mensen boeien en fascineren. Kring Venlo van het LGOG heeft het initiatief genomen om in het kader van 75 jaar bevrijding twee projecten te realiseren. Ten eerste een fototentoonstelling in de openlucht, waarbij de fotopanelen zoveel mogelijk op de plek staan, waar de fotograaf destijds stond. Via een app wordt door middel van beeld, tekst en geluid informatie over de betreffende foto of situatie gegeven. En daarnaast werden er ook interviews afgenomen door pubers van nu met pubers van toen. De resultaten van deze twee projecten kun je op de website bekijken.