Erfgoedweekend november 2020

Erfgoedweekend november 2020

Het was een ander erfgoedweekend dan normaal vanwege de coronamaatregelen die op dit moment van kracht zijn. Wel werd men opgeroepen om te gaan wandelen in het prachtige kasteelpark Elsloo. Dit park grenst aan Kasteel Elsloo en werd in 1818 ontworpen door de toenmalige bewoners, de graven De Geloes. In de jaren die volgden hebben het park en het gebied rondom het kasteel de nodige veranderingen ondergaan. Sinds 2014 is Het Limburgs Landschap eigenaar en ligt er een goed plan voor de toekomst. De natuur wordt in ere hersteld en is een wandeling meer dan waard. 

Het park begon als een privépark in landschapsstijl, en had daarna vele doeleinden. Zo was er een hertenpark, een tennisbaan en een binnen- en buitenzwembad. Daarna werd de Medammerweide weer teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Momenteel wordt waar nodig de historische structuur herstelt zodat het kasteelpark als geheel behouden kan worden voor de toekomst. Het Limburgs Landschap krijgt daarbij veel hulp van de bewoners van Elsloo. Het kasteelpark kan nu worden onderverdeeld in drie gebieden die elk hun eigen behandeling nodig hebben: (1) het historische parkgedeelte rondom kasteel Elsloo, (2) het cultuurlandschap rond buurtschap Terhagen en (3) het natuurpark Medammerweide. 

Meer lezen over Kasteelpark Elsloo? Lees dan hier het volledige artikel uit De Limburger. Via deze link zijn alle wandelingen in en rond het park te vinden.