Erfgoedweekend september 2020

Erfgoedweekend september 2020

Tijdens het erfgoedweekend van 12 en 13 september konden belangstellenden van 13.00 tot 17.00 uur in heel Nederland duizenden monumenten bezoeken tijdens het Open Monumenten Dag. Ook in Maastricht gingen de deuren van verschillende gebouwen open voor het publiek. Maar één activiteit viel toch wel bijzonder op: waarbij één activiteit in het bijzonder opvalt: de demonstratie van Monumentenwacht Limburg vanaf de Sint Janskerk.

Monumentenwacht Limburg inspecteert in de gehele provincie historische bouwwerken zoals woningen, kastelen, boerderijen, windmolens, bakhuisjes, kapellen en kerken. Als de monumentenwachters bij dergelijke gebouwen langsgaan, voeren ze eerst een inspectie uit om de bouwkundige staat van een gebouw in kaart te brengen. Daarna leggen ze in een werkbeschrijving vast wat er minimaal aan onderhoud moet gebeuren. Daar kan de eigenaar van het gebouw dan mee aan de slag. Kleine reparaties en onderhoudswerkzaamheden voeren de wachters echter zelf al uit. Directeur van de monumentenwacht is Armand Opreij, die sinds november vorig jaar deze functie bekleed.


 
Tijdens het erfgoedweekend in september was de monumentenwacht te vinden bij de Sint Janskerk, waar abseilende monumentenwachters langs de gevels naar beneden kwamen. Zij inspecteerden de daken van de gotische kerk terwijl Armand meer uitleg gaf over hun werkzaamheden. Vanaf het Henric van Veldekeplein konden bezoekers het spektakel bewonderen. Vanaf dit weekend is Maastricht ook de nieuwe thuishaven van Monumentenwacht Limburg geworden. De organisatie werkt voortaan vanuit het monumentale Regouthuis aan de Boschstraat 45. 

Meer lezen? Hier vindt u het volledige artikel uit De Limburger.