Erfgoedweekend augustus 2020

Erfgoedweekend augustus 2020

Het erfgoedweekend van 15 en 16 augustus bewees dat archeologie zeker niet saai is bij De Vondst in Heerlen. Je kan hier eeuwenoude voorwerpen door je handen laten gaan, leren over de geschiedenis van Limburg, en zelfs de escape game De schat van het verleden spelen. 
 
Voor archeologen is Limburg een luilekkerland. Madelon Demeijer, coördinator van De Vondst, legt uit dat hier al eeuwen mensen wonen. Dat betekent dat er dus ook van alles in de grond te vinden is. Alle voorwerpen die bij archeologische opgravingen aan de oppervlakte komen, worden afgeleverd bij De Vondst, waar het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten is ondergebracht. Dit depot bestaat uit zesduizend dozen vol met schatten uit het verleden. Twee jaar geleden verhuisde het depot van Maastricht naar Heerlen, waar het samen met de kantoren van Historisch Goud en restauratieatelier Restaura opging in De Vondst. 

De komende jaren hoopt Madelon De Vondst nog beter bekend te maken bij een groot publiek. Dit zal zeker lukken. Ze zitten namelijk midden in het Romeinse kwartier, waar veel in de grond te ontdekken is, en hebben daarnaast een nieuwe escape game ontwikkelt voor bezoekers om archeologie nog toegankelijker te maken. 

Meer lezen? Hier vindt u het volledige artikel uit de Limburger.