Erfgoedweekend juli 2020

Erfgoedweekend juli 2020

Het erfgoedweekend van 11 en 12 juli 2020 stond in het teken van de Romeinse Katakomben in Valkenburg. Deze katakomben zijn een kopie van de mooiste delen van veertien verschillende katakomben in Rome. 110 jaar geleden besloot de Tilburgse textielfabrikant Jan Diepen de vroegchristelijke begraafplaatsen tot in detail na te bouwen in een mergelgroeve in Valkenburg. 

De katakomben werden geopend in 1910, en zijn sindsdien een toeristische trekpleister. Maar doordat er zoveel bezoekers komen, ontstaat er zo nu en dan schade. Het museum is dan ook blij met de steun van de Provincie Limburg en Gemeente Valkenburg. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat alle onderaardse ruimtes gerestaureerd kunnen worden, en dat er nieuwe ledverlichting kan worden aangebracht. 

Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) werkt aan deze klus. In 2019 zijn zij begonnen met het inventariseren van alle crypten. Ze hebben daarbij meerdere soorten beschadigingen ontdekt, zoals roetvlekken, vervuilingen en weggebroken stukken mergel. Tijdens het erfgoedweekend werkten de restauratoren in vijf kamers. Bij het restaureren proberen zij de schilderingen te herstellen en leesbaarder te maken, maar waken ze er wel voor dat deze hun authentieke karakter niet verliezen. 

Anderhalf jaar is er uitgetrokken voor de restauratie. Bezoekers van het museum kunnen het werk volgen op donderdag en vrijdag, de dagen dat de restauratoren aan het werk zijn. Tijdens het erfgoedweekend werkten zij natuurlijk door, en konden de bezoekers live hun werk bewonderen. 

Meer lezen? Hier vindt u het volledige artikel uit De Limburger.