De Limburgcollectie: open, verbonden en innovatief

De Limburgcollectie: open, verbonden en innovatief

De Limburgcollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze Limburgcollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.

Hiervoor is een innovatieve, digitale infrastructuur nodig die het mogelijk maakt onze collectiedata gelinkt, open en verrijkt aan te bieden. Zo kunnen we deze data eenvoudiger delen met anderen en verrijken met nieuwe gekoppelde informatie, waardoor de Limburgcollectie maximaal toegankelijk wordt. Met deze infrastructuur scheppen wij de voorwaarden voor nieuwe manieren van publicatie, onderzoek en gebruik.

Ons doel is de Limburgcollectie beter zichtbaar, houdbaar en bruikbaar te maken, voor een zo breed mogelijk publiek maar ook voor wetenschappelijke doelen. Daarnaast maken wij de Limburgcollectie beter zichtbaar door gezamenlijke publieksactiviteiten te organiseren. Denk naast exposities aan Storytelling en Oral History-projecten, een collectie app of Wikimedia content en data donation sessies voor Limburgse topstukken.

Wil je als organisatie graag bijdragen aan de Limburgcollectie? Laat het ons weten!

Doe mee en vertel samen met ons de verhalen die het waard zijn te worden verteld.

Centre Céramique (bibliotheek)
Regionaal Historisch Centrum Limburg
Koninklijk Limburgs Geschiedkundig en Oudheidkundig Genootschap
Limburgs Museum
Sociaal Historisch Centrum voor Limburg
Universiteitsbibliotheek Maastricht

In samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg