Erfgoedweekend november 2023

Erfgoedweekend november 2023

Tijdens het erfgoedweekend november 2023 staan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) en het Limburgs Museum centraal.

SHCL

Het SHCL heeft voor het erfgoedweekend een uitgebreid programma georganiseerd rondom de fotocollectie van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Deze collectie omvat circa 3000 foto’s, negatieven en dia’s en is in 2013 overgedragen aan het SHCL. Een groot deel van de foto's is inmiddels gedigitaliseerd en beschreven door Peter de Vreede. Meer dan 1500 van deze foto’s zijn vanaf vrijdag 10 november te zien op de website van het SHCL en via archieven.nl

In samenwerking met het Centre Céramique opent het SHCL op 10 november, de mini-expositie "Noeste arbeid en romantiek" op de begane grond van het Centre Céramique. Op deze tentoonstelling worden 24 foto’s uit de collectie gepresenteerd, met korte begeleidende teksten die een tastbare herinnering vormen aan het boerenleven in Limburg uit de periode 1935 tot 1965, de tijd voor de grote mechanisatie in de landbouw. De expositie is te zien tot en met 4 februari 2024. U kunt meer lezen over de expositie op de website van het Centre Céramique.

Aanstaande dinsdag 14 november opent er ook een mini-expo als vervolg op "Noeste arbeid en Romantiek" op locatie van het SHCL in het koor van de kerk op de Pieterstraat 7. 

Daarnaast wordt er naar aanleiding van beide tentoonstellingen een filmopname getoond van een interview met dhr Huppertz aan de hand van de foto's uit voornoemde mini-expo's. De filmopname kunt u bekijken via de website en sociale media van het SHCL.

De tentoonstellingen werden samengesteld door senior archivaris Andrea Peeters en vrijwilliger Peter de Vreede. In een interview in Dagblad de Limburger geven ze uitleg over de totstandkoming van de exposities.

Limburgs Museum

Tijdens het erfgoedweekend kijken we ook naar de vooraankondiging van de tentoonstelling ‘Feest! – Limburg viert’ van het Limburgs Museum.

Feest! Welke Limburger is er niet dol op? Onze provincie barst van het feestgedruis: van carnaval en schuttersfeesten tot ramadanfeesten en bar mitswa. Veel culturen zorgen voor verschillende soorten feesten én voor veel feestvreugde. Met al die feesten willen we plezier maken, samen genieten met vrienden en familie, maar ook aandacht besteden aan de belangrijke momenten in ons leven.

In de interactieve familietentoonstelling Feest! ontdek je vanaf zaterdag 9 december met allerlei spelelementen welke feesten er in Limburg worden gevierd. Maar ook hoe, met wie, waarom én op welke manier die feesten door de tijd heen veranderen. Een feest van herkenning.

Meer informatie over 'Feest! - Limburg viert' kunt u vinden op de website van het Limburgs Museum.