De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze LimburgCollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.
Wat is er allemaal te vinden in de #LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemers en partners. Deze maand stelt het Océ Museum uit Venlo zich voor. Zij vertellen over het ontstaan en de ontwikkeling van het museum en een bijzonder collectiestuk: het Labjournaal O.C. uit 1927.
Het bedrijfsmuseum van Canon Production Printing, voorheen Océ
Het Océ Museum is voor velen nog een verborgen parel. In 40 jaar tijd is het uitgegroeid van een bedrijfsmuseum, dat met name in het teken stond van de gebruikte technologieën tot het millennium, tot een visitekaartje van het huidige bedrijf Canon Production Printing. In zeven thematische verhalen worden de bezoekers meegenomen op een reis door de tijd. Van boterkleursel tot kopiëren en uiteindelijk het printen van de wereld. Verleden en heden komen in het toegankelijke museum samen.
Een bijzonder object uit de collectie van het Océ Museum: Labjournaal O.C. (1927)
Op 28 juli 1927 had Louis van der Grinten een eureka moment dat het bedrijf, later Océ genoemd, zou schudden op zijn grondvesten. Na 18 pogingen ontdekte hij een nieuw gebruiksvriendelijk diazopapier zonder een zogenoemde azocomponent. Daarom werd dat nieuwe lichtdrukpapier: “O.C. papier” genoemd, een afkorting van “Ohne Componente”, ofwel: zonder component. Het werd al snel het nieuwe merk: “Océ”, dat in 1930 wettelijk werd gedeponeerd en dat tientallen jaren later – in 1970 – ook de naam van de onderneming zou worden.
De verkoop van diazopapier zorgde voor een ongelooflijke stimulering van de winst van het bedrijf en werd nog tot in het begin van deze eeuw verkocht. Dit maakt het tot een topstuk in de ontwikkeling van het bedrijf. Het labjournaal waarin dit moment vereeuwigd is is te vinden in het nagebouwde laboratorium van Louis in het Océ Museum.
Meer weten?
Lees meer over de geschiedenis van het bedrijf, of maak een afspraak voor een bezoek aan het museum via: www.ocemuseum.nl. Het adres is St.Urbanusweg 17 (poort 35), Venlo. Bekijk de webexpositie van het Limburgs ErfgoedNet, inclusief labjournaal, hier: https://limburgserfgoednet.nl/webexposities/detail/d776e78f-7cee-4987-bf29-929a35c7c146