Erfgoedweekend november 2022

Erfgoedweekend november 2022

Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) organiseerde in samenwerking met het COC Limburg op 12 november een presentatie ter gelegenheid van de voltooiing van de inventaris van het archief van COC Limburg. Dit archief bestaat onder andere uit stukken betreffende de oprichting van COC Limburg, notulen en stukken over COC Limburg-activiteiten. Ook zijn er krantenknipsels, verslagen en stukken over thema’s als emancipatie, integratie, hulpverlening, voorlichting en festiviteiten. Verder bestaat het archief uit materiaal van Kontaktkring Limburg en MJWH, en van Stadsgroepen in Heerlen, Kerkrade, Sittard, Roermond, Venlo, Venray en Maastricht. Genodigden en geïnteresseerden kwamen samen in Café Rosé in Maastricht.  

Het programma begon om 12:00 uur met een welkomstwoord door Eva Klinkenberg, student master Kunst en Erfgoed (UM) en stagiair bij SHCL in communicatie en publieksgeschiedenis, gevolgd door de film Een Roze Revolutie: 50 Jaar Homo-emancipatie in Limburg, 1972 – 2022, een productie van Janine en Will Wilms met medewerking van Jean Delhoofen. Luke van Gessel, multimedia designer en student pre-master Kunst en Erfgoed (UM), presenteerde vervolgens zijn magazine Queeritage: historische LHBT-Verhalen, waarbij hij reflecteert op de impact van de aids-crisis en de zichtbaarheid van deze crisis in stukken uit het COC-archief. Daarna gaf Hiske Haenen, student master Kunst en Erfgoed (UM), een toelichting op haar mini-expositie over het belang en de manier van voorlichten door COC Limburg.Na de pauze presenteert Emi Brok, student communicatie en multimedia design Zuyd Hogeschool, haar magazine TABOE, over de geschiedenis van de emancipatie van vrouwen in het algemeen en binnen COC Limburg. Ook interviewde zij Jurrella Kleinmoedig, gemeenteraadslid in Weert, over haar persoonlijke ontwikkelingen en haar inzet voor de LHBTI-gemeenschap.

Afsluitend werden de eerste twee exemplaren van de inventaris aangeboden aan Geert Gabriëls, gedeputeerde van onder meer Erfgoed bij de provincie Limburg, tevens ambassadeur van het archief van COC Limburg/COC Zuid-Limburg, en aan Jaison Senne Blok, voorzitter van COC Limburg.