De LimburgCollectie is de spiegel van de Limburgse samenleving, vastgelegd in collecties van musea, archieven, bibliotheken en verenigingen. Het is een rijke, veelomvattende verzameling van publicaties in of over Limburg en objecten die de geschiedenis van Limburg in zich dragen. Denk aan boeken en oude drukken, kaarten, grafiek, reisverslagen van Jezuïeten, maar ook aan kunstobjecten, artefacten en archiefstukken. Als samenwerkende organisaties willen wij deze LimburgCollectie behouden voor de toekomst, (digitaal) toegankelijk maken, bekendheid geven en op een aansprekende manier laten beleven door een zo breed mogelijk publiek.
Wat is er allemaal te vinden in de #LimburgCollectie? Om dat te laten zien zullen we iedere maand een bijzonder stuk delen uit een van de collecties van de deelnemers en partners. Deze maand het verhaal van Discovery Museum in Kerkrade.
Over Discovery Museum
Discovery Museum is het grootste museum voor wetenschap en technologie in Zuid-Nederland. Een ideaal dagje uit voor iedereen die nieuwsgierig is! In dit museum staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en design. De uitgebreide en unieke collectie historische en hedendaagse objecten en de veelheid aan activiteiten en exposities brengen de thema’s tot leven. Reizend door verleden, heden en toekomst leer je over de vraagstukken van deze tijd, ga je verbanden zien, word je verrast en zul je met meer kennis en vol inspiratie het museum weer verlaten.
Schatkamer
De topstukken uit de collectie van Discovery Museum hebben een speciale plek in het museum gekregen. In de Schatkamer staat het neusje van de zalm tentoongesteld en nemen objecten je mee naar een andere plaats en tijd. In de Schatkamer vind je geen zeldzame schilderijen of dure juwelen, maar sleutelobjecten in de modernisering van ons leven. Collectiestukken als stoommachines, stofzuigers en serviezen vertellen stormachtige verhalen over revoluties: in fabrieken en diep ondergronds in de steenkolenmijnen. Maar ook in de huishoudens van heel Nederland. Bewonder in de Schatkamer de pracht en praal van Maastrichts aardewerk en glas, verbaas je over het loodzware gereedschap waarmee mijnwerkers diep in de Limburgse ondergrond steenkool wonnen en sta versteld van de stoommachines die symbool staan voor de industriële revolutie.
Vanaf 28 april kunnen onze bezoekers een nieuw deel van onze Schatkamer ontdekken: Limburgse innovaties. Vernieuwende producten die in de loop van de tijd in Limburg tot stand kwamen, staan hier centraal. Van een nieuw concept koeltoren in de elektriciteitscentrales van de mijnen tot vernieuwende vormgeving in de Maastrichtse keramische industrie. Maar innovatie is niet alleen iets uit het verleden. Ook vandaag de dag is de Limburgse innovatieve industrie springlevend. Wat dacht je van een slim beademingsapparaat, ontwikkeld om coronapatiënten te behandelen, of een printer waarmee je je eigen voedsel kunt printen? Made in Limburg!
NV Urania
Het siertin van het Maastrichtse bedrijf Urania behoort tot de objecten die in het nieuwe deel van de Schatkamer te bekijken zijn. Het verhaal rondom NV Urania is erg bijzonder. Op dit moment bestaat er bijvoorbeeld nog steeds onduidelijkheid over waar de fabriek precies heeft gestaan. Wat weten we wel over deze geheimzinnige fabriek? In 1902 begon Frederik Regout (1858-1937), een kleinzoon van de grootindustrieel Petrus Regout, in Maastricht de ‘eerste Nederlandse Fabriek van Kunst- en Luxe artikelen in metaal’, een jaar later omgezet in NV Urania. De fabriek vervaardigde fraai vormgegeven gegoten tinnen kannen, schalen en siervoorwerpen. Urania was op dat moment de enige kunsttingieterij in Nederland. De technische kennis en de esthetische inspiratie kwamen uit Duitsland. Urania heeft maar kort bestaan, al in 1910 sloot het bedrijf de poorten. Maar in die korte tijd was Urania erg productief. Kenners schatten dat de Maastrichtse fabriek ongeveer vierhonderd verschillende modellen gemaakt. Kunsttin was vooral in het buitenland erg populair, dus je kunt met name in Duitsland, Engeland en Frankrijk deze Limburgse innovatie nog regelmatig tegenkomen. En dus nu ook in de Schatkamer van Discovery Museum!